Wij gebruiken cookies om uw bezoek aan onze website aangenaam en persoonlijk te maken en bezoek aan de website te analyseren. Lees meer over hoe wij Cookies gebruiken in onze Privacyverklaring en Gebruiksvoorwaarden. Als u verdergaat op deze website, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies.

SNMMI 2017 MO-99 panel

Evenementen / 26th juni 2017

Delen

Panel van Mo-99 producenten verklaart dat de toelevering verzekerd is en schetst investeringsplannen voor toelevering in de toekomst. Het panel kwam bijeen tijdens een nuclear medicine bijeenkomst in Denver.

St. Louis, 26 juni 2017: De toelevering van de cruciale medische isotoop molybdeen-99 (Mo-99) is veilig en betrouwbaar. Dat verklaarde een panel van toonaangevende deskundigen na een bijeenkomst tijdens de jaarlijkse meeting van de vereniging van de Society of Nuclear Medicine and Molecular Imaging (SNMMI) in Denver, Colorado in juni. Mo-99 is de moederisotoop van technetium-99m (Tc-99m), die jaarlijks gebruikt wordt in 30 tot 40 miljoen toepassingen in nuclear medicine.

Sally Schwarz, President van de SNMMI, en professor in de radiologie aan het Mallinckrodt Instituut van de Washington University School of Medicine in St. Louis, zat het panel voor. De leidinggevenden van Mo-99-producenten bespraken de stappen die hun bedrijven ondernemen om te kunnen garanderen dat ongeveer 100,000 patiënten, die dagelijks afhankelijk zijn van nuclear imaging onderzoeken, toegang hebben tot de diagnostische zorg die zij nodig hebben.

“Het is duidelijk dat de Mo-99 producenten wereldwijd hebben samengewerkt om de toelevering van deze cruciale medische isotoop te verzekeren door middel van innovatie, technologie en zorgvuldige planning”, aldus Professor Schwarz.

In het panel zaten Jayne Senior, General Manager bij ANSTO Nuclear Medicine; Frank de Lange, Vice President Manufacturing en Managing Director bij Curium in Petten; Jean-Michel Vanderhofstadt, CEO van het Institute for Radio Elements (IRE) en Piet Louw, Executive Manager bij NTP Radioisotopes.

Enkele van de strategieën en investeringen om een stabiele toelevering te verzekeren:

Meer capaciteit
De huidige Mo-99 producenten hebben heel wat geïnvesteerd en verbeteringen aangebracht om de capaciteit te verhogen voor routineproducties en bij geplande of ongeplande stilleggingen. Deze maatregelen zijn ruim voldoende om de verloren capaciteit van de gestopte onderzoeksreactoren, NRU en OSIRIS, op te vangen en de toelevering te verzekeren. 

Steeds onderhouden en investeren
Alle reactoren hebben regelmatig onderhoud nodig en het kan voorkomen dat de reactor onverwacht stilgelegd wordt. De grote producenten sluiten contracten met hun reactorpartners voor extra bestralingen (ook wel ‘Outage Reserve Capacity’ genoemd) om zo de toelevering te verzekeren bij een onverwacht oponthoud. Adequate bestralingsruimte, of die nu gebruikt wordt of niet, wordt betaald door de producenten. 

Wereldwijde samenwerking
De Association of Imaging Producers and Equipment Suppliers (AIPES) coördineert de internationale planning van reactoren die Mo-99 produceren. Deze groep schat de bestralingscapaciteit in en minimaliseert de toeleveringsrisico’s.

De organisatie komt een paar keer per jaar samen om de reactorplanning te harmoniseren en houdt iedereen hier continu van op de hoogte. De belangrijkste Mo-99-producenten in de wereld nemen deel aan dit initiatief. Met dit plan vangt men de capaciteit van de gesloten reactoren op en verzekert men de toelevering van Mo-99 en Tc-99m in de toekomst. “Met deze risicomaatregelen en investeringen in de productie van Mo-99, kunnen we met een gerust hart vooruitkijken. De nuclear medicine-gemeenschap mag zeker zijn van stabiliteit in de toekomst”, concludeert professor Schwarz.

–––

Over Curium

Curium is een wereldspeler in nuclear medicine en heeft meer dan 100 jaar ervaring in de industrie. Curium is ontstaan uit de fusie van IBA Molecular en Mallinckrodt Nuclear Medicine LLC. Het is de grootste verticaal geïntegreerde radiofarmaceutische producent in de sector.

Met productiefaciliteiten in Europa en de Verenigde Staten ondersteunt Curium ruim 14 miljoen patiënten wereldwijd met SPECT-, PET- en therapeutische radiofarmaceutische producten. De naam van het bedrijf komt van de naam van de onderzoekers Marie en Pierre Curie en benadrukt de focus op nuclear medicine. Ga voor meer informatie naar curiumpharma.com.

–––

1 HLG-MR;2016 Medical IsotopeSupply Review:99Mo/99mTc Market Demand and Production Capacity Projection 2016-2021

–––

Mediacontact:
Janet Ryan
Ryan PR
+1-314-822-8860 or +1-314-614-7408

janet@ryan-pr.com