Medical scan monitor

27th januari 2017

IBA Molecular neemt Mallinckrodt Nuclear Imaging over en creëert radiofarmaceutische groep van wereldklasse

De overname volgt na ontvangst van de wettelijke goedkeuringen.

De bedrijven produceren samen diagnostische oplossingen voor jaarlijks meer dan 14 miljoen patiënten, met een wereldwijd netwerk van 21 productiefaciliteiten en een klantenbestand van 6000 publieke en private ziekenhuizen over de hele wereld.

PARIJS, Frankrijk en ST LOUIS, Missouri, 27 januari 2017:
IBA Molecular heeft de overname van Mallinckrodt Nuclear Imaging succesvol afgerond. De overname, aangekondigd in augustus 2016, volgde op de wettelijke goedkeuringen.

De fusie brengt twee wereldspelers op het vlak van nuclear imaging samen, met elkaar aanvullende sterke punten, productiefaciliteiten, commerciële activiteiten en operationele netwerken. Het gefuseerde bedrijf geeft werkgelegenheid aan meer dan 1500 medewerkers en voorziet meer dan 6000 publieke en private ziekenhuizen van diagnostische oplossingen. Het omvat 21 productiefaciliteiten (waaronder 1 molybdeen-faciliteit, 3 SPECT-faciliteiten en 17 PET-faciliteiten), een commerciële organisatie in meer dan 60 landen en biedt behoorlijke schaalvoordelen. Jaarlijks levert het gecombineerde bedrijf aan zo’n 14 miljoen patiënten wereldwijd potentieel levensreddende diagnostische oplossingen.

Nuclear imaging blijft de kernactiviteit en is van plant te blijven investeren in organische en niet-organische groei.

Momenteel worden een nieuwe naam en een nieuw merk ontwikkeld die de ambities van het grotere bedrijf uitstralen en die bekend worden gemaakt in de komende maanden.

In de tussentijd treden de bedrijven in contact met klanten en leveranciers onder hun oude namen en verandert er nog niets voor klanten en leveranciers.

Renaud Dehareng, huidig CEO van IBA Molecular en de nieuwe CEO van de nieuwe groep, zei in een reactie op de aankondiging: “We hebben een wereldspeler in nuclear imaging gecreëerd. De cijfers spreken voor zich. We zullen onze productieschaal, ons wereldwijde bereik, de productieactiviteiten en ervaring beschikbaar stellen aan onze klanten om hun dagelijks de beste dienstverlening aan te bieden.”

Kate Briant, Partner en Chairman of the Board van CapVest, de eigenaar van het nieuwe bedrijf, zei namens CapVest: “Aangezien nuclear imaging onmisbaar is in de hedendaagse geneeskunde, zijn wij verheugd met deze geslaagde overname die de leidinggevende marktpositie van het bedrijf alleen maar versterkt. Het potentieel in de markt overtuigt ons dat het bedrijf nog sterk zal groeien in de toekomst. Wij kijken uit naar de samenwerking met Renaud en zijn team bij de realisatie van hun ambitieuze groeiplannen.”

 

Contacten: John Keilthy,
ReputationInc Tel: +353 1 412 0500
E-mail: jkeilthy@reputation-inc.com
Edel Fitzgerald,
ReputationInc
Tel: +353 1 412 0500
E-mail: efitzgerald@reputation-inc.com

 

Over nuclear imaging
Door de wereldwijde vergrijzing van de bevolking en de toename van ziekten wordt het steeds belangrijker om te beschikken over goede diagnostiek en gezondheidsresultaten. In nuclear medicine worden SPECT- en PET-camera’s gebruikt om de straling van radiofarmaceutische producten op te vangen en om te zetten in beelden gebruikt in de oncologie, cardiologie en neurologie. De combinatie van radiofarmaceutische producten en imaging-technologie helpt artsen bij het stellen van een snellere en betere diagnose, wat leidt tot effectievere behandelingen en, op de langere termijn, dalende kosten van gezondheidszorg.

Over IBA Molecular
IBA Molecular is een wereldwijde leverancier van ‘molecular imaging’ en andere bewezen technologieën in nuclear medicine met een focus op SPECT-en PET-producten. Het bedrijf bedient vanuit 18 locaties zijn klantenbestand van publieke en private ziekenhuizen en gezondheids-/imaging klinieken in meer dan 70 landen. Het produceert radioactieve tracers die gebruikt worden in moleculaire imaging en therapie om verschillende ziekten vast te stellen en te monitoren. IBA Molecular werd opgericht in 2012 na de afsplitsing van de radiofarmaceutische afdeling van Ion Beam Applications (“IBA”) SA, een Europees toonaangevend bedrijf in kankerbestralingstherapieën, dat beursgenoteerd is aan de Euronext pan-European Stock Exchange. In 2016 werd IBA Molecular overgenomen door CapVest. IBA Molecular staat nu volledig los van IBA SA.

Over Mallinckrodt’s Nuclear Imaging business
Mallinckrodt’s Nuclear Imaging business is een producent van de medische isotoop molybdeen-99 en de dochterisotoop Technetium-99m, die wereldwijd gebruikt wordt in nuclear medicine. Het bedrijf heeft productiefaciliteiten in de VS en in Nederland, met een optimale ligging voor kritische transportverbindingen. De producten zijn goedgekeurd voor gebruik in vele landen. Meer dan tweederde van de omzet is afkomstig uit de VS.

Over CapVest
CapVest, opgericht in 1999, is een participatiemaatschappij met een sterke staat van dienst. De investeringsstrategie van CapVest richt zich op bedrijven die essentiële goederen en diensten leveren. Als geduldige investeerder werkt CapVest nauw samen met het management van de bedrijven waarin zij investeert met doelgerichte overnames en organische groei om de schaal en omvang te vergroten.